Podaj mi podaj bananów kosz!

Czy istnieje na świecie słodszy owoc niż banan? Pewnie tak. A istnieje owoc z większą ilością witamin i minerałów? Możliwe. A z grubszą skórką, są jakieś owoce? Na pewno. 

Ale proszę powiedzcie mi, czy jakiś owoc łączy wszystkie ważne wyznaczniki tak dobrze jak banan? :)


Definicja banana :)

Jest to rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan co oznacza palec, lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana.


Z czego składają się banany?

Banany w ok.75 % składają się z wody, resztę w przeważającej części stanowią węglowodany – skrobia, sacharoza, glukoza i fruktoza. Stosunek poszczególnych cukrów ulega zmianie w trakcie dojrzewania owocu – i tak zielone banany zawierają więcej skrobi, przez co są ciężkostrawne, natomiast żółte banany zawierają więcej glukozy i fruktozy i są owocami łatwostrawnymi, a także słodszymi.


Co takiego kryją w sobie banany?

Ze względu na stosunkowo wysoką jak na owoce zawartość węglowodanów, banany zaliczane są do owoców kalorycznych, unikają więc ich osoby odchudzające się. Tymczasem nie jest to konieczne, ponieważ 1 średni banan dostarczy tylko ok. 150 kcal. Owoc ten może więc stanowić pożywną przekąskę lub drugie śniadanie. Uważać na nie powinny jednak osoby, u których stwierdzono nietolerancję glukozy lub cukrzycę. Banany charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym, a w przypadku tych chorób wskazane jest spożywanie produktów o niskim indeksie, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Banany są dobrym źródłem błonnika pokarmowego – poleca się więc je osobom, które cierpią na zaparcia. Rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego pomaga także w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Owoce te są  także źródłem magnezupotasu, dlatego poleca się je osobom nerwowym, mającym skurcze i podwyższone ciśnienie krwi, a także osobom z chorobami nerek. Mogą także stanowić cenny posiłek dla sportowców, którzy narażeni są na zwiększone straty składników mineralnych wraz z potem.

Z kolei dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz obecności witaminy C, banany podnoszą odporność. Niewątpliwym plusem jest też to, że straty witamin w świeżym owocu są bardzo małe, dlatego, że chroni je gruba skórka.

Banany zawierają także serotoninę oraz inne substancje psychotropowe (np. dopaminę), które wpływają na dobre samopoczucie i radosny nastrój.


 Banany nie są tylko dla małpek. Nie są też przeznaczone jedynie dla małych dzieci (jak do niedawna uważano w mojej rodzinie). Są zdrowe i smaczne i powinno się je zjadać, bez względu na wiek. 

Są świetne w podróży, w szkole, pracy, na zajęciach. Ma się po nich mnóstwo energii, są sycące.

W dodatku, na prawdę się po nich nie tyje. Długo ich unikałam, żeby się odchudzić, stosowałam głupie diety. W tym roku nie było żadnych diet. Postanowiłam się zdrowiej odżywiać, polepszyć samopoczucie. Nie drastycznie, krok po kroczku. Postawiłam na warzywa i owoce. Zajadałam się bananami. Orzechami. Kiełkami. Schudłam 12 kg. Nie głodowałam :D Oprócz zdrowych rzeczy zjadałam też słodycze. Po prostu starałam się, by 50% mojej diety było bardzo zdrowe. Jadłam od 3 do 5 bananów dziennie. :))

A jak wiadomo, trzeba zacząć od wewnątrz, żeby włoski i cera były ładne.

Poza tym, robiłyście maseczkę bananową na włosy? :) Ale o tym już w osobnym poście.

Dlatego, spoko luzik ;)) Jedzmy banany! 

Informacje teoretyczne: Klik, Klik
Zdjęcia: Klik, Klik, Klik, Klik

16 komentarzy:

  1. uwielbiam banany, ze względu na zawartośc potasu, no i węglowodany proste - jem je przed dłuższym treningiem biegowym, spisują się na medal :) Jak przygotowywałam się do pólmaratonu, to się nimi zażerałam, trzymały mnie przy życiu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wyobrażam sobie życia bez nich, to mój ulubiony owoc:)

      Usuń
  2. a ja za bananami nie przepadam właśnie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jesteś pierwszą osobą od której to słyszę, naprawdę:))

      Usuń
    2. jestem owocowym dziwolągiem :P

      Usuń
    3. Ale inne owoce lubisz, tak? :D

      Usuń
    4. najbardziej chyba poziomki i arbuzy ale inne też się znajdą ;)

      Usuń
    5. Poziomki kocham, arbuzy służą mi tylko do szejków, lodów i takich tam innych cudów, ale jeść ich nie lubię :) wkurzają mnie pestki :D

      Usuń
  3. O maseczce bananowej gdzies słyszałam , ale ponoć cięzko ja spłukać :(

    OdpowiedzUsuń
  4. banany są pyszne, szczególnie lubię takie niedojrzałe ;p
    ta małpka jest słodka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odwrotnie, uwielbiam przedojrzałe :D Małpka też mi wpadła w oko, chętnie przyjęłabym takiego pluszaka :)

      Usuń
  5. Uwielbiam banany z sosem toffie- także moja wersja bananów raczej tuczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D ale jaka musi być pyszna!

      Usuń
    2. zaciekawilas mnie,kradne Twoj pomysl:)

      Usuń
  6. Uwielbiam banany :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.

Copyright © 2016 Balbina Ogryzek , Blogger