Najlepsza na świecie bezglutenowa tarta z owocami

O! Mąko kokosowa, gdzie byłaś całe moje życie! Pachniesz jak milion dolarów, nie masz glutenu i wychodzi z ciebie najlepsze bezglutenowe ciasto na świecie! A tak już na poważnie - bezglutenowa tarta była moją pierwszą próbą na wizytę przyjaciółki i wyszła nadzwyczaj udanie, mimo początkowych obaw. Zrobiłam dziś małą powtórkę, by potwierdzić, że to nie była kwestia przypadku i przepis naprawdę jest OK. Dlatego zapraszam na krótki, a treściwy (i pożywny) post!
bezglutenowa tarta

Szczerze? Nie podejrzewałam się o to, że wrzucę tu przepis na bezglutenową tartę. (Inaczej zrobiłabym dużo więcej dużo ładniejszych zdjęć :D) Robiąc ją, myślałam, że jest zbyt krucha i proporcje trzeba udoskonalić. Dopiero po dokończeniu okazało się, że jest w sam raz. Dziś, tak jak pokazywałam na Instagramie, zrobiłam sobie mini tartę z resztek składników, ale wyszło równie dobrze, dlatego przynoszę Wam prosty przepis. 

Co do glutenu... nie unikam go jakoś szczególnie, choć wiem, że raczej mi nie służy. A jeśli można zrobić ciasto bez niego, to... czemu nie?

Korzystałam z tego przepisu Sprawdzonej Kuchni, ale trochę go zmodyfikowałam po swojemu. 

Składniki na ciasto:
140 gramów mąki kokosowej
100 gramów mąki ziemniaczanej
100 gramów mąki kukurydzianej
20 gramów cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajko
200 gramów oleju kokosowego

Składniki na krem:
500 gramów serka mascarpone
1 biała czekolada (Milka ❤)

Dodatkowo:
Ok. 300 gramów borówek na niby-konfiturę i do dekoracji.

Krok po kroku:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia) i wymieszać
2. Dodać żółtka, jajko i olej kokosowy.
3. Wyrabiać ciasto do połączenia składników. 
4. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. pół godziny.
5. Po schłodzeniu wyłożyć ciastem formę. (Nie udało mi się go rozwałkować, za bardzo się kruszyło, a nie lubię dodawać śmietany do ciast. Zaryzykowałam - pokruszyłam i ugniotłam ciasto na dnie tarty.)
6. Nakłuć widelcem i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 (+termoobieg) na ok 10 minut. (Aż się zrobi delikatnie złote, a w całym domu zacznie pachnieć kokosem ). Po wyjęciu odstawić do schłodzenia.
7. Ok. 150 gramów borówek podgrzewać z dwiema łyżeczkami cukru (zależy jak słodko lubicie, najlepiej kosztować w trakcie;)) na małym ogniu, aż zrobi się coś na kształt jagodowej konfitury. Jagodową miksturą wysmarować ciasto po schłodzeniu.
8. W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę. Uważać, żeby nie przypalić! Do schłodzonej, ale wciąż płynnej czekolady dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką. Nałożyć na ciasto i ta dammmm... Gotowe! Zostaje tylko najprzyjemniejsza część dekorowania owocami wedle Waszego widzimisi.

Następnym razem zrobię jeszcze bardziej zdrową wersję. Tym razem wybrałam krem z białej czekolady przezornie - gdyby ciasto było obrzydliwe w smaku, to taki krem zamaskuje każde niepowodzenie. Ciasto po nasmarowaniu konfiturą borówkową lekko zwilgotniało i pokroiło się bez problemu. Oczywiście starałam się najdelikatniej na świecie, ale podczas prób rozwałkowania ciasta byłam załamana i myślałam, że będziemy tę tartę jeść łyżeczkami z foremki - tak się kruszyło. Ale na szczęście efekt końcowy mnie zadowolił i czuję się zachęcona do dalszych eksperymentów!

Byłoby cudownie, gdybyście podzielili się swoimi pomysłami na bezglutenowe smakołyki! 

PS. Wiem, że mnie mało. Regularnie jestem na Instagramie, gdzie Was serdecznie zapraszam.

najlepsze bezglutenowe ciasto
najlszepsze bezglutenowe ciasto
bezglutenowa tarta
najlepsze bezglutenowe ciasto

13 komentarzy:

  1. pyyychotka ♥ chyba zrobię sobie taką, tylko krem musiałabym zmienić żeby było jeszcze bardziej fit :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam na IG, dzięki za przepis, na pewno wypróbuję!
    PS. Przepiękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W następnym tygodniu lecę na zakupy i zaczynam zabawę w małego kucharza! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo muszę to ciasto popełnić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, aczkolwiek przede mną redukcja :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, przepysznie wygląda, muszę wypróbować przepis! Nie miałam pojęcia, że istnieje mąka kokosowa :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kokosową można zrobić w domu mieląc wiórki kokosowe. Będzie taniej :)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie to prawda, jednak na pewno nie wykorzystam mąki kokosowej - nie przepadam za smakiem kokosa.

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko ja chcę to zjeść! Ale pięknie wygląda :)
    Malinowe Ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie smaczne, mi by się nie chciało bawić w bezglutenowe jedzenie, bo alergii nie mam :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Kulinarne dzieło sztuki :) Ja też używam bezglutenowych przepisów do tego wszystko przyrządzam na wodzie z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją, staramy się dbać o zdrowie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.

Copyright © 2016 Balbina Ogryzek , Blogger