Jak suplementy mogą prowadzić do lepszego odchudzania?

suplementy mogą prowadzić do lepszego odchudzaniNasze ciała przechowują dwa rodzaje tłuszczu: brązowy, który spala kalorie, aby wygenerować ciepło, oraz biały, który zazwyczaj działa jak magazyn energii ciała. Nadwaga wynika ze zbyt dużej ilości tłuszczu przechowywanego w organizmie. Możemy poszukać makijażu molekularnego brązowego tłuszczu, żeby wymyślić lepsze leki na otyłość?

Naukowcy badają brązowy tłuszcz w poszukiwaniu lepszych terapii zarządzania wagą. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) szacują, że ponad jedna trzecia dorosłych w Stanach Zjednoczonych żyje z otyłością.

Jest to stan metaboliczny i główny czynnik ryzyka dla szeregu chorób, od cukrzycy po raka.

Raport z 2017 r. wskazał, że znajdujemy się w środku pandemii otyłości, a stawki rosną na całym świecie, a Stany Zjednoczone zajmują pierwsze miejsce w tym niepokojącym trendzie.

Z tych powodów naukowcy nieustannie poszukują strategii zdrowego stylu życia, które pomogą ludziom utrzymać pożądaną wagę. Jednocześnie, naukowcy nadal badają biologiczne mechanizmy stojące za utratą masy ciała i zyskują w wysiłkach zmierzających do opracowania bardziej skutecznych leków do leczenia otyłości.

Naukowcy z Salk Institute of Biological Studies w La Jolla, CA, szukają teraz brązowej tkanki tłuszczowej lub brązowego tłuszczu, aby znaleźć bardziej skuteczne sposoby radzenia sobie z otyłością.

Starszy badacz Ronald Evans i jego koledzy starają się dokładnie zrozumieć, co nadaje brązowej tkance jej wyraźną charakterystykę. Ten wgląd, zespół argumentuje, może pomóc im wymyślić skuteczne leki, które będą działać na nadmiar białej tkanki tłuszczowej.

W szczególności, naukowcy chcieli dowiedzieć się więcej na temat właściwości termogenicznych (podobnie działają krople Idealica na odchudzanie) brązowego tłuszczu – to znaczy, jak reaguje on na temperaturę otoczenia i czynniki metaboliczne w celu wytworzenia ciepła.

Poprzednie badania wykazały już, że niektóre rodzaje brązowej tkanki tłuszczowej zostały aktywowane”;, aby zamienić kalorie w ciepło, gdy ciało było narażone na niższe temperatury otoczenia.

Byliśmy zainteresowani tym, co utrzymuje brązowy tłuszcz, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy cały czas wystawieni na zimno”;, wyjaśnia pierwszy autor badania Maryam Ahmadian.

Naukowcy pracowali z myszami, powiększając gen, który jest bardzo aktywny w komórkach tłuszczowych: receptor gamma związany z estrogenami.

Stwierdzono, że gen ten jest zawsze wyrażany w brązowych komórkach tłuszczowych, niezależnie od tego, czy organizm jest wystawiony na działanie zimnych temperatur otoczenia. Jednocześnie odkryli, że gen ten nigdy nie jest wyrażany w białych komórkach tłuszczowych.

Podczas badań myszy, w których receptor gamma związany z estrogenami został wyłączony tak, że nie mógł być wyrażony w brązowych komórkach tłuszczowych, Evans i zespół zauważyli, że brązowa tkanka tłuszczowa zaczęła przypominać białą tkankę tłuszczową w swojej molekularnej strukturze i mechanizmach.

W swojej pracy badacze nazywają ten efekt wybielaniem brązowej tkanki tłuszczowej”;.

Ustalenia mogą prowadzić do lepszych terapii

Innym wynikiem związanym z wybielaniem”; brązowego tłuszczu w tych genetycznie zmodyfikowanych myszach było to, że żadna z nich nie była w stanie wytrzymać niskich temperatur, podczas gdy około 80 procent normalnych myszy może dostosować się do takich zmian środowiskowych.

Jednocześnie, gdy chodziło o metabolizm zwierząt – lub o to, ile masy ciała przybrały – Evans i zespół nie znalazł żadnych istotnych różnic między zwykłymi myszami a ich genetycznie zmodyfikowanymi odpowiednikami.

Razem, te ustalenia sugerują, że ekspresja genu gamma receptora estrogenowego pozwala, aby brązowy tłuszcz pozostał brązowy”; i odpowiednio reagować na niskie temperatury.

To nie tylko pomaga nam zrozumieć, jak organizm reaguje na zimno, ale może prowadzić do nowych sposobów kontrolowania ilości brązowego tłuszczu w organizmie, który ma związek z otyłością, cukrzycą i tłustą chorobą wątroby”;.

Innym aspektem eksperymentów badaczy był fakt, że receptor gamma związany z estrogenami koduje białko, które ma dostęp do jąder komórek i wpływa na ekspresję innych genów.

kontrolowania ilości brązowego tłuszczu w organizmieDodatkowe eksperymenty wykazały, że receptory gamma związane z estrogenami są ukierunkowane na szereg genów – takich jak Ucp1, Coxa1 i Pparα – które były związane z mechanizmami tłuszczu brunatnego i otyłością, ale nigdy wcześniej nie były związane z tym białkiem.

Zespół pisze, że dalsze badania powinny zbadać, jakie skutki aktywacji genu gamma receptora estrogenowego związanego z genem gamma w białych komórkach tłuszczowych. Mają nadzieję, że ten ruch może sprawić, że białe komórki tłuszczowe będą zachowywały się podobnie do brązowych komórek tłuszczowych, dzięki czemu będzie to realna strategia terapii otyłości i cukrzycy.

Ponadto zwracają uwagę, że ważne jest, aby upewnić się, że receptor gamma związany z estrogenami pełni taką samą rolę w brązowej tkance tłuszczowej człowieka jak w tkance myszy.

Duże śniadanie może pomóc w utracie wagi, kontroli poziomu glukozy

Być może słyszałeś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia”;, a nowe badanie pomaga to wspierać. Okazało się, że jedzenie dużego śniadania i zmniejszenie rozmiaru obiadu i kolacji może być kluczowe dla osób, które chcą schudnąć i poprawić poziom glukozy we krwi.

Naukowcy sugerują, że trzy posiłki dziennie – zaczynając od dużego śniadania – mogą sprzyjać utracie wagi i lepszej kontroli stężenia glukozy.

Prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, badanie wykazało, że dorośli, którzy byli otyli i mieli cukrzycę typu 2, stracili więcej wagi i mieli lepszy poziom glukozy we krwi po 3 miesiącach, kiedy to codziennie spożywali wysokoenergetyczne śniadanie.

Daniela Jakubowicz, profesor medycyny na Uniwersytecie w Tel Awiwie, oraz koledzy z Uniwersytetu w Tel Awiwie zaprezentowali ostatnio swoje wyniki na dorocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynologicznego ENDO 2018, które odbyło się w Chicago, IL.

Otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2; nadwaga utrudnia organizmowi skuteczne stosowanie insuliny – hormonu regulującego poziom glukozy we krwi.

Według Towarzystwa Otyłości szacuje się, że około 90 procent dorosłych, którzy mają cukrzycę typu 2 to osoby z nadwagą lub otyłe.

Dieta doprowadziła do utraty wagi, zmniejszenia głodu

Naukowcy przyjęli do badania 29 dorosłych, z których 18 to mężczyźni, a 11 to kobiety. Osoby badane były w wieku średnio 69 lat i wszystkie miały otyłość i cukrzycę typu 2.

Zespół losowo przydzielił każdego z dorosłych do dwóch różnych grup żywieniowych na łącznie 3 miesiące.

Jedna grupa podąża za Bdiet”; i składa się z trzech posiłków dziennie: dużego śniadania, średniej wielkości lunchu i małego wieczornego posiłku. Druga grupa poszła za 6Mdiet”;, która składała się z sześciu małych posiłków rozstawionych w ciągu dnia oraz trzech przekąsek.

Badacze badali poziom glukozy we krwi uczestników co 2 tygodnie podczas badania. Wykorzystali również ciągłe monitorowanie stężenia glukozy do pomiaru ogólnego poziomu glukozy, a także skoków stężenia glukozy we krwi w trakcie całego badania.

Naukowcy stwierdzili, że osoby uczestniczące w grupie Bdiet straciły średnio 5 kilogramów po 3 miesiącach, podczas gdy osoby stosujące dietę 6Mdiet zyskały średnio 1,4 kilograma.

Głód i zachcianki na węglowodany również wzrosły wśród osób z grupy 6Mdiet, ale te znacznie się zmniejszyły dla osób, które poszły za Bdiet.

Wpływ na poziom glukozy we krwi

Naukowcy stwierdzili, że poziom glukozy na czczo u osób z grupy Bdiet spadł średnio o 54 miligramy na decylitr (mg/dl) – z 161 mg/dl do 107 mg/dl – po 3 miesiącach, podczas gdy poziom glukozy na czczo w grupie dietetycznej 6Mdiet spadł tylko o 23 mg/dl, z 164 mg/dl do 141 mg/dl.

Po przyjrzeniu się ogólnym średnim poziomom glukozy, zespół stwierdził, że spadły one o 29 mg/dl w ciągu pierwszych 14 dni – z 167 mg/dl do 138 mg/dl – dla osób, które podążały za Bdietem, podczas gdy spadły one zaledwie o 9 mg/dl wśród grupy dietetycznej 6Mdiet, z 171 mg/dl do 162 mg/dl.

W okresie 3 miesięcy średnie ogólne stężenie glukozy w grupie Bdiet zmniejszyło się o 38 mg/dl – z 167 mg/dl do 129 mg/dl – w porównaniu ze spadkiem o 17 mg/dl w grupie dietetycznej 6Mdiet z 171 mg/dl do 154 mg/dl.

Średni poziom glukozy podczas snu nie zmniejszył się w ogóle dla tych osób, które stosowały dietę 6Mdiet, ale osoby z grupy Bdiet doświadczyły zmniejszenia o 24 mg/dl – z 131 mg/dl do 107 mg/dl – w ciągu 3 miesięcy. Ci, którzy zastosowali się do diety Bdiet również wymagali mniej insuliny w okresie badania, z redukcją o 20,5 jednostki dziennie. Osoby, które stosowały dietę 6Mdiet, potrzebowały jednak więcej insuliny, z przyrostem o 2,2 jednostki dziennie.