Lepiej uzyskać składniki odżywcze z pożywienia czy suplementów?

składniki odżywcze z pożywienia czy suplementówSuplementy diety nie powinny zastępować pełne posiłki, które są niezbędne do pielęgnacji ciała. Rozmawiając z służby zdrowia przed podjęciem decyzji o tym, czy przyjmować suplementy jest dobrą praktyką. Lekarze mogą pomóc ludziom osiągnąć równowagę między składników odżywczych z pożywienia i suplementów.

Wiele suplementów zawierają również składniki aktywne, które mogą mieć silne działanie biologiczne. Dowolną z następujących czynności może być szkodliwe, a nawet zagrożenie życia: połączenie suplementów, mieszanie dodatków z lekami lub podejmowania zbyt wiele, niektóre suplementy, zwłaszcza witaminy A, witaminy D i żelaza.

Przy zakupie suplementów w Stanach Zjednoczonych, ważne jest, aby czytać etykiety i informacje na temat producenta. Food and Drug Administration (FDA) są odpowiedzialne za podejmowanie działań przeciwko tym zafałszowane lub suplementy — ale nie przed produktów dostępnych na rynku.

Według 2018 konsument ankieta przeprowadzona przez Radę dla odpowiedzialnych żywienia (CRN), zaufanie konsumentów w produkty i zaufanie w branży suplementów diety jest silny wśród ludzi w USA

Badanie wykazało, że 75 procent osób USA wziąć suplementów diety, w przeciwieństwie do zaledwie 65% w 2009 roku.

„W tym roku danych zapewnić dalsze dowody, że suplementy diety są filarów w współczesnych zdrowia i odnowy biologicznej schematów,” wyjaśnia Brian Wommack, starszy wiceprezes działu CRN komunikacji.

Witaminy i mineralne suplementy takie jak witaminy D i wapnia pozostają najbardziej popularnych typów. Jednak stosowanie ziół i składników botanicznych — zwłaszcza kurkuma — znacznie wzrosło w ostatnich 5 latach.

Głównym powodem, że USA osoby przyjmować suplementy diety jest ogólny stan zdrowia i odnowy biologicznej, według sondażu.

Składników odżywczych z pożywienia a suplementy

Chociaż wiele osób korzysta z suplementów diety, ostatnie badania wykazały, że preparaty wielowitaminowe, witaminy D, wapnia i witaminy C wykazały żadnej korzyści lub dodatkowe ryzyko w profilaktyce chorób układu krążenia lub przedwczesnej śmierci.

Jednak sam kwas foliowy i witaminy z grupy B z kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Zespół z Friedman szkoły dietetyka i polityki w Tufts University w Medford, MA, przeprowadziła badania do oceny skojarzenie między stosowanie suplementów diety i śmiertelności z wszystkich przyczyn. Naukowcy opublikowali swoje wyniki w czasopiśmie Annals of Internal Medicine.

„Jako potencjalne korzyści i szkodzi uzupełnienie stosować nadal badane,” zwraca uwagę starszy badaniu Autor Fang Fang Zhang, Ph.D., profesor Friedman szkoły dietetyka i polityki, „Niektóre badania wykazały, że skojarzenia między nadmiar spożycia składników odżywczych i negatywne wyniki, w tym zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych.”

Badanie wykorzystywane dane z ponad 27.000 dorosłych Amerykanów i ocenić, czy odpowiednie lub nadmiar spożycia składników odżywczych był związany do zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, i czy wyniki zmienione, jeśli składniki odżywcze pochodzą z suplementów zamiast żywności.

Dla każdego składnika odżywczego, naukowcy obliczonej dawce suplementu „Łącząc częstotliwości z informacji o produkcie dla składnika, ilość składnika porcji, i składnik jednostki.”

One oceniać uczestników spożycia składników odżywczych z pożywienia przy użyciu 24-godzinnym diety przypomina i umieralności wyników za pośrednictwem krajowego indeksu śmierci do 31 grudnia 2011.

Było kilka najważniejszych ustaleń:

  1. Odpowiednie spożycie witaminy A, K, cynku i magnezu — od żywności, nie uzupełnia — były związane z mniejszym ryzykiem śmierci.
  2. Odpowiednie spożycie witaminy A, witaminy K i cynku — od żywności, nie uzupełnia — były związane z mniejszym ryzykiem zgonu z chorobami układu krążenia.
  3. Nadmierne spożycie wapnia było związane z wyższym ryzykiem zgonu z powodu raka.
  4. Nadmierne spożycie wapnia z suplementów (co najmniej 1000 miligramów na dobę) wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu raka.

Korzyści zdrowotne wynikające z popularnych produktów spożywczych

Choć w dziedzinie medycyny w dalszym ciągu rozwijać i rozgałęzia się na wiele sposobów, dietetycy i ekspertów w dziedzinie zdrowia nadal wychwalać zalety niektórych pokarmów. W rzeczywistości jedzenie zdrowo wykazano, aby zmniejszyć ryzyko otyłości, chorób układu krążenia i nawet niektórych rodzajów raka.

Jednak zrozumienie, które produkty spożywcze należy jeść dla konkretnych korzyści, może być czasem trudne, dlatego też Medical News Today wcześniej dostarczył listę 10 najlepszych zdrowych produktów spożywczych.

Zapewniamy pysznych i pożywnych opcji dla osób, które chcą poprawić swoje zdrowie poprzez zdrowe odżywianie.

Poniżej znajduje się lista produktów spożywczych wraz z informacjami na temat ich potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Należy pamiętać, że ten artykuł zawiera streszczenia i należy kliknąć, aby przeczytać poszczególne artykuły zawierające pełną listę możliwych korzyści zdrowotnych.

Migdały

Migdały są bogatym źródłem witaminy E, miedzi, magnezu, wysokiej jakości białka oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Badania wykazały, że migdały mogą potencjalnie pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i przedłużyć życie.

Jabłka

Jabłka są czasami nazywane żywieniowymi”; ze względu na ich imponujący profil żywieniowy.

Jabłka zawierają około 14 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C (silny naturalny przeciwutleniacz), witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, składniki odżywcze (które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników) oraz minerały takie jak wapń i potas.

Badania wykazały, że spożywanie jabłek może potencjalnie pomóc w zapobieganiu demencji i zmniejszeniu ryzyka udaru mózgu i cukrzycy.

Szparagi

SzparagiSzparagi jest bardzo bogata w błonnik i zawiera wysoki poziom witaminy B6, wapń, cynk i magnez.

Potencjalne korzyści zdrowotne szparagi obejmują: zmniejsza ryzyko cukrzycy i zapobieganie kamicy nerkowej zmniejszając ryzyko wad cewy nerwowej u niemowląt.

Szparagi jest również naturalnym diuretykiem, który może pomóc równowagi płynów w organizmie i wpływać na ciśnienie krwi i obrzęki.

Banany

Banany są oczywiście wolne od tłuszczu, cholesterolu i sodu i bardzo bogate w potas.

Potencjalne korzyści zdrowotne bananów obejmują: obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju białaczki u dzieci, a także wspieranie zdrowia serca.

Liście bazylii

Bazylia jest bogaty w witaminy A, witaminy K, witaminy C, magnezu, żelaza, potasu i wapnia.

Badania wykazały, że bazylia może potencjalnie zmniejszyć stan zapalny i obrzęk, zapobiegania szkodliwym skutkom starzenia i może być przydatne w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit.

Buraki

Burak ćwikłowy, znany również po prostu jako burak, zyskuje na popularności jako nowa super żywność ze względu na ostatnie badania twierdzące, że buraki i sok z buraków mogą poprawić wyniki sportowe, obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć przepływ krwi.

Wynika to częściowo z wysokiej zawartości azotanów, które zwiększają poziom tlenku azotu w organizmie i odgrywają istotną rolę w zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

Burak ćwikłowy jest bogatym źródłem kwasu foliowego i manganowego, a także zawiera tiaminę, ryboflawinę, witaminę B-6, kwas pantotenowy, cholinę, betainę, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź i selen.

Brokuły

Brokuły zawierają wysoki poziom błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego) i są bogatym źródłem witaminy C.

Ponadto brokuły są bogate w witaminę A, żelazo, witaminę K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor i fitoskładniki.

Badania wykazały, że brokuły mogą potencjalnie pomóc w zapobieganiu chorobie zwyrodnieniowej stawów, chronić skórę przed działaniem promieni UV, odwrócić uszkodzenie serca przez cukrzycę i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego.

Marchew

marchewMarchew jest doskonałym źródłem witaminy A. Dostarcza 210% przeciętnego dorosłego zapotrzebowania na dzień.

Potencjalne korzyści zdrowotne marchewki obejmują: zapobieganie rakowi płuc, niszczenie komórek białaczki i hamowanie ich rozwoju oraz pomoc w przywracaniu wzroku.

Kalafior

Kalafiory należą do rodziny kapustnych, powszechnie znanych jako warzywa krzyżowe.

Zawierają one antyoksydanty i fitoskładniki, które mogą chronić przed rakiem.

Zawierają one również błonnik, który pomaga z sytości, utrata masy ciała i zdrowego przewodu pokarmowego, cholina, która jest niezbędna do nauki i pamięci, jak również wiele innych ważnych składników odżywczych.

Potencjalne korzyści zdrowotne kalafiora obejmują zapobieganie mutacjom i zmniejszanie stresu wywołanego przez wolne rodniki, zapobieganie zaparciom i wspomaganie pamięci.

Seler

Seler jest bardzo bogatym źródłem antyoksydantów, elektrolitów i witaminy K. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości wody, może pomóc w nawodnieniu.

Potencjalne korzyści zdrowotne selera obejmują: obniżenie ciśnienia krwi, zapobieganie nowotworom i łagodzenie bólu stawów.

Ciecierzyca

Ciecierzyca, pierwotnie uprawiana na Morzu Śródziemnym i Bliskim Wschodzie, znana również jako fasola garbanzo, rozpowszechniła swój wpływ kulinarny na całym świecie.

Potencjalne korzyści zdrowotne ciecierzycy obejmują poprawę poziomu glukozy, lipidów i insuliny w przypadku cukrzycy, utrzymanie siły kości i zdrowia serca.

Kiść szczypiorku

Szczypiorek to pokarm gęsty pod względem odżywczym, co oznacza, że choć ma niską zawartość kalorii, to jednak zawiera dużo korzystnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Potencjalne korzyści zdrowotne szczypiorku obejmują potencjalne korzystne i zapobiegawcze skutki w walce z rakiem gruczołu krokowego, rakiem przełyku i żołądka oraz pozytywny wpływ na sen i samopoczucie.

Czekolada

Czekolada jest bogata w antyoksydanty. Pomimo złej reputacji, że powoduje przyrost masy ciała, istnieje szereg korzyści zdrowotnych związanych z jego spożyciem (szczególnie ciemnej czekolady). Jedyną czekoladą, po której schudniecie jest Choco Lite – piszemy o niej w osobnym wpisie.

Potencjalne korzyści płynące ze spożywania czekolady obejmują: obniżenie poziomu cholesterolu, zapobieganie upadkowi funkcji poznawczych oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.

Kolendra

Znana jako kolendra w Wielkiej Brytanii, kolendra pochodzi z rośliny Coriandrum sativum. W Stanach Zjednoczonych liście rośliny określane są jako kolendra (tłumaczenie na język hiszpański), a nasiona jako kolendra.

Wiele badań sugeruje, że zwiększenie konsumpcji żywności roślinnej, takiej jak kolendra, zmniejsza ryzyko otyłości, ogólnej śmiertelności, cukrzycy i chorób serca, jednocześnie promując zdrową skórę i włosy, zwiększoną energię i ogólną niższą wagę.

Kawa

KawaKawa jest jednym z głównych źródeł antyoksydantów w populacji Stanów Zjednoczonych. Potencjalne korzyści zdrowotne płynące z picia kawy z umiarem obejmują: ochronę przed cukrzycą typu 2, zapobieganie chorobom Parkinsona, zmniejszanie ryzyka wystąpienia raka wątroby, zapobieganie chorobom wątroby oraz promowanie dobrego stanu zdrowia serca. Jest również kawa, która wspomaga odchudzanie, warto ją poznać.

Grejpfrut

Grejpfruty mają niską zawartość kalorii, ale są pełne składników odżywczych. Wspierają one jasną, zdrową skórę, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób i schorzeń, a nawet mogą pomóc w utracie wagi jako część ogólnej zdrowej i zróżnicowanej diety.

Potencjalne korzyści zdrowotne grejpfruta obejmują zwiększenie masy ciała, utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi i zdrowia serca oraz zwalczanie wolnych rodników.

Zielona herbata

Zielona herbata może być jednym z najzdrowszych napojów na świecie i zawiera największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich herbat.

Badania wykazały, że picie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu i może pomóc w walce z rakiem gruczołu krokowego.

Mango

Mango jest członkiem rodziny pestkowców, rodzaju pożywienia roślinnego, w którym zewnętrzna, cielesna część otacza muszlę (co czasami nazywamy pestką). Oliwki, daktyle i orzechy kokosowe to również rodzaje pestkowców.

Wiele badań sugeruje, że zwiększenie konsumpcji pokarmów roślinnych, takich jak mango, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności, cukrzycy, chorób serca, a także promuje zdrową cerę i włosy, zwiększoną energię, ogólną niższą wagę.